Ürtiker Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
11 Temmuz 2024

Ürtiker Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Ürtiker hastalığı, sınırları belli olan, kırmızı veya pembe renklerde, kaşıntılı ve kabarık ödemli papül ve plakalar ile seyreden bir deri hastalığıdır. Bu belirtiler genellikle 24 saat içinde kaybolur. Ürtiker hastalığı, çok eski tarihlerden beri bilinen bir hastalıktır. Terimin anlamının, dokunulduğunda kızarıklık ve kaşıntıya neden olan ısırgan otundan geldiği kabul edilmektedir.

Ürtiker hastalığı, anjiyo ödemli ve anjiyo ödemsiz olarak iki ana kategoriye ayrılır. İnsanların yaşamlarının bir evresinde %15-25 oranında ürtiker hastalığı geçirme riski vardır. %30 oranında ürtiker olan kişilerde hastalık kronikleşebilir. Bu hastalık, tüm ırkları ve cinsiyetleri etkileyen bir rahatsızlıktır. Akut ürtiker vakaları genelde çocuklarda ve genç erişkinlerde görülürken, kronikleşen ürtiker hastalıkları özellikle kadınlarda ve yetişkinlerde meydana gelir.

Ürtiker Hastalığının Belirtileri

Ürtiker hastalığı, kaşıntı, kabarma ve kızarıklık olarak meydana gelir ve genellikle 24 saat içinde geçer.

Ürtikerin Türleri

  • Eritem-ödem özellikleri: Değişik çap ve boyutlarda, çevresi belli, ödemli papül ve plaklar oluşur. Bu belirtilere kaşıntı ve yanma hissi eşlik eder. Aniden başlayıp kaybolması en önemli özelliğidir. Ortalama görülme süresi 24-48 saat arasındadır.
  • Anjiyo ödem özellikleri: Alt dermis ve subkütiste ani ödem meydana gelir. Sık mukoza tutuluşu, kaşıntı yerine ağrı ve ürtikere göre geç iyileşme durumları vardır. İyileşme süreci genellikle 72 saat kadardır.
  • Ürtiker Patogenezi: İmmünolojik mekanizma sonucu mast hücre degranülasyonu gerçekleşir ve hastada histamin, serotonin, lökotrienler, bradikinin ve diğer mediatörler salınır. Fizik ajanlar ve ilaçlar, vasküler permeabilitede artışa neden olur ve bu da dermiste ödem oluşturur.

Ayrıca, bu tür ürtiker hastalıklarına içeriğinde yüksek miktarda histamin bulunan yiyeceklerin neden olduğu bilinmektedir. Bu yiyecekler arasında domates, çilek, yengeç, peynir, yumurta, ıspanak ve patlıcan bulunmaktadır.

Ürtikerin Oluşma Mekanizması

Ürtiker hastalığının oluşmasında birinci tip mekanizma, kişilerdeki aşırı duyarlılık reaksiyonudur. Bu, doku mast hücrelerinin histamin seviyesinin yükselmesi ile meydana gelir. Bir gıdaya aşırı duyarlı olan çocuk veya yetişkin, ürtiker hastalığı ile karşı karşıya kalabilir. Ayrıca, çeşitli kimyasallar ile temasa geçen hassas doku reaksiyonu olan kişilerde de ürtiker hastalığına neden olmaktadır.

Ürtiker Hastalığının Sınıflandırılması

  • Kronik ürtiker
  • Akut ürtiker
  • Etyolojik ajanlar
  • Etyolojik faktörler

Ürtiker Hastalığının Tanısı ve Tedavisi

Ürtiker hastalığının tanısı genellikle kolaydır ancak tedavisi zor olabilir. Etken olan nedenin tespit edilmesi gerekir. Hasta bilgilendirilmeli ve tetikleyici faktörlerden kaçınması gerektiği anlatılmalıdır. Anjiyo ödemde nefes darlığı varsa, damar yolu açılmalı, sistemik kortikosteroid, sistemik antihistamin ve gerektiğinde oksijen verilmelidir. Daha sonra trakeostomi yapılmalıdır.

Ürtiker hastalığında hastaya verilecek ilaçlar arasında antihistaminikler, dapson ve steroidler bulunmaktadır. Ürtiker hastalığından tam anlamıyla bir iyileşme durumu söz konusu değildir. Altta yatan ve neden olan besinlerin belirlenmesi çok zor bir olasılık olduğundan, hastalığın oluşumunu ancak uzun takipler sonucunda belirleyebilirsiniz.

Sağlıklı kalın.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Balkı

11 Temmuz 2024 Perşembe

Ürtiker hastalığının belirtilerinin genellikle 24 saat içinde kaybolduğu söylenmiş, fakat bende kaşıntı ve kızarıklıklar bazen daha uzun sürüyor. Bu durum normal mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Sevgili Balkı,

Ürtiker belirtilerinin genellikle 24 saat içinde kaybolması beklenir, ancak bazı durumlarda semptomlar daha uzun sürebilir. Bu, ürtikerin kronik bir formu olabileceğinin işareti olabilir. Kronik ürtiker bazen haftalar hatta aylar boyunca devam edebilir. Bu durumu bir dermatolog veya alerji uzmanı ile görüşerek değerlendirmenizi tavsiye ederim. Uzman, semptomlarınızın nedenini belirlemek ve uygun tedavi seçeneklerini sunmak için gerekli testleri yapacaktır. Sağlıklı günler dilerim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ürtiker İlaçları Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Ürtiker İlaçları Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Ürtiker Nedenleri Ürtiker Neden Oluşur

Ürtiker Nedenleri Ürtiker Neden Oluşur

Ürtiker Belirtileri

Ürtiker Belirtileri

Çocuklarda Ürtiker Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Ürtiker Belirtileri ve Tedavisi

Alerjik Ürtiker Belirtileri ve Tedavisi

Alerjik Ürtiker Belirtileri ve Tedavisi