Ürtiker Bulaşıcı mıdır?
12 Temmuz 2024

Ürtiker Bulaşıcı mıdır?

Ürtiker Bulaşıcı Mıdır?

Ürtiker, vücudun herhangi bir bölgesinde ortaya çıkan, etrafı kızarık ve ortası soluk olan yüzeysel, kaşıntılı cilt döküntülerine ve kızarıklıklara verilen isimdir. Halk arasında "kurdeşen" olarak da bilinen bu hastalık, ismini ısırgan otundan alır. Isırgan otunun ciltte oluşturduğu kaşıntı, döküntü ve kızarıklık, ürtikerin belirtileriyle benzerlik gösterdiği için bu isim verilmiştir. İnsanlarda oldukça yaygın görülen bir cilt hastalığıdır. Ayak tabanları ve avuç içleri hariç tüm vücutta görülebilir. Kırmızı renkli, şiş ve kaşıntılı bir cilt problemidir. İnsanlar hayatları boyunca en az bir kez bu tür bir sorun yaşamış olabilirler.

Plak biçiminde olan bu döküntüler genellikle 20 dakika ile 3 saat arasında devam eder ve iz bırakmadan kaybolur. Ancak daha sonra başka bir bölgede tekrar ortaya çıkabilirler. Derideki kızarık alanlar çirkin bir görüntüye neden olabilir. Üzerine basıldığında kızarıklıklar beyazlaşır ve solduğu görülür. Ürtikerde kaşıntı ve yanma hissi yaygındır. Bir plaka 24 saatten fazla sürmez, fakat tekrarlayarak devam edebilir ve bu durum kronik bir hal alabilir. Ürtiker, hassas ve alerjik bünyelere sahip kişilerde daha sık görülmektedir.

Derideki damarların geçirgenliğinin artması veya genişlemesi sonucunda dokuya kanın sızmasıyla bu hastalık meydana gelir. Deride daha derin bölgeleri etkilediğinde kaşıntı ve kızarıklık olmadan şişkinlik ve ağrılar kendini gösterir. Bu durum "anjiyoödem" olarak bilinir. Ürtiker hastalığı toplumun %15-20'sinde görülmektedir ve genellikle kadınlarda ve çocuklarda daha sık rastlanır. Ortalama olarak 20-40 yaşlar arasında daha fazla görülmektedir. Ürtiker hastalığı, bahar mevsiminde deri alerjisi olan kişilerde daha sık ortaya çıkabilir. Ancak ürtikere tek sebep polenler değildir. Nedenler arasında geçirilen enfeksiyonlar, genetik hastalıklar, böcek sokmaları, ilaçlar, bazı iç hastalıklar, besinlerde bulunan katkı maddeleri ve fiziksel uyarılar yer alır. Ayrıca, stres de ürtikerin sebepleri arasında bulunmaktadır. Fazla stresli olan kişiler ürtiker hastalığına daha sık yakalanırlar.


Halk arasında ürtikerin bulaşıcı olduğu düşünülse de, kesinlikle bulaşıcı bir hastalık değildir. Ürtiker genellikle 6 hafta sürebilir ve bu sürede nedeni tespit edilerek tedavi edilmelidir. Kronik ürtiker ise 6 haftayı aşan bir zamanda görülür. Kronik ürtiker hastalığının sebebi %70-80 oranında genellikle bilinmemektedir. Ancak hastalığı tetikleyen etkenler çoğunlukla psikolojiktir. Ürtiker hastalığı bazen ciddi sorunlara yol açabilir. Örneğin, solunumla ilgili problemler, el, ayak, göz ve dudak şişmelerine neden olabilir ve sistemik anaflaksi (şok) hayati risk oluşturabilir.

  • Ürtikerin en belirgin özelliği ciltte oluşan bir iki santim çapındaki kırmızı kızarıklar ve kaşıntılardır. Genellikle yüz bölgesinde, kollarda, bacaklarda ve parmaklarda görülür.
  • Ürtiker hastalığının önemli sebepleri arasında fiziksel nedenler, stres, bazı cilt sorunları, dış sistemik rahatsızlıklar ve ailesel sebepler yer alır.
  • Ürtiker hastalığının iki çeşidi vardır. Her ikisi de döküntü görünümü aynıdır, fakat süreleri farklıdır.
  • Akut ürtiker hastalarında genel olarak 24 saat içinde düzelmeler görülür, fakat tekrarlayan ürtiker plakları ender olarak bir ay kadar sürebilir ve her yaş grubunda görülebilir.
  • Akut ürtiker, mantar, parazit, bakteri ve virüs şeklindeki enfeksiyonlar; bunun dışında, yumurta, kabuklu deniz ürünleri, fındık, fıstık, ilaçlar (ağrı kesiciler, antibiyotikler, epilepsi ilaçları) ve böcek ısırmaları nedeniyle ortaya çıkabilir.
  • Kronik ürtiker hastalığı, genç ve erişkinlerin hastalığıdır. 6 hafta boyunca her gün veya bir gün ara ile döküntüler devam edebilir.
  • Kronik ürtikerin nedeni genellikle bilinmez. Hastaların yalnızca bir bölümünde hastalığın nedeni bulunabilir. En önemli sebep ise strestir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Leys

18 Mayıs 2024 Cumartesi

Merhaba benim ikizim dün gece arkadaşının evinde kalmıştı. Bu sabah geldi her yeri kıpkırmızı olmuş. Kabarmış kaşınıp duruyor sanırım yattığı yataktan huylanmış doktora gitti deldi ürtiker demiş şimdi uyuyor. Biraz krem sürdüm ancak bana da bulaşır mı diye çekiniyorum ürtiker bulaşıcı mıdır?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba! Ürtiker genellikle bulaşıcı bir durum değildir. Çoğu zaman alerjik reaksiyonlar, stres veya başka tetikleyiciler nedeniyle ortaya çıkar. Yani, ürtiker olan bir kişiden size bulaşma olasılığı düşüktür. Ancak yine de emin olmak ve sağlığınızı riske atmamak için hijyen kurallarına dikkat etmenizde fayda var. Geçmiş olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Ürtiker Nasıl Geçer?

Ürtiker Nasıl Geçer?

Ürtiker Belirtileri

Ürtiker Belirtileri

Haber Bülteni