Akut Ürtiker Belirtileri ve Tedavisi
12 Temmuz 2024

Akut Ürtiker Belirtileri ve Tedavisi

Akut Ürtiker

Akut ürtiker, çeşitli immünolojik ve inflamatuar mekanizmaların klinik yansımaları sonucu ortaya çıkan bir deri rahatsızlığıdır. Ürtiker, akut ve kronik olarak sınıflandırılmaktadır. Genel olarak altı haftaya kadar devam eden ürtiker akut olarak değerlendirilir. Bu sürecin uzaması hastalığı kronik hale getirir. Bazen yıllar içinde akut ataklar meydana gelebilir. Akut ürtikerde sebeplerin belirlenme oranı kronik olana göre daha yüksektir. Ürtikerin bu şekilde sınıflanması klinik bulgular ve tetikleyici etkenler dikkate alınarak yapılmaktadır.

Ürtiker, ciltte kabarcıklar, kaşıntılı ve kızarık döküntülerle karakterizedir. Bu döküntülerin büyüklükleri birbirinden farklı olabilir. Bazıları 1-2 mm çapında, bazıları ise geniş alanları kaplayacak şekilde olabilir. Bu döküntüler çoğu hastada bir gün içinde etkisini yitirir. Ciltteki kabarcıklar geceleri daha fazla kaşınır. Klinik tablonun etkileri akşamları ve kadınlarda adet döneminde daha şiddetli olabilir. Bazen dudaklarda ve göz kapaklarında şiddetli şişlikler meydana gelebilir. Aynı zamanda hastalarda baş ağrısı, halsizlik, diyare, karın ağrısı ve baş dönmesi gibi belirtiler de eşlik edebilir. Ürtiker en fazla bacaklar ve göğüs bölgesinde etkili olur. Ciltteki kabarcıkların üzerine bastırıldığında kızarıklık etkisi kaybolur ve daha sonra soluk bir iz gibi olur. Tamamen kaybolduğunda herhangi bir iz bırakmaz.

Akut Ürtiker Nedenleri

  • Besin maddeleri, bazı ilaçlar ve enfeksiyonlar akut ürtikerin en bilinen nedenleridir.
  • Böcek sokmaları da ürtikere neden olabilir.
  • Hipotiroidi hastalarında ürtiker yaygın olarak izlenir. Kronik tiroit hastalarında etkiler daha şiddetli olur.
  • Nadir olarak kolon, lenf ve akciğer kanserinin başlangıç aşamasında da etkili olabilir.
  • Bazen nedeni belirlenemeyen ürtiker rahatsızlığı meydana gelebilir ve bu durum inatçı bir şekilde ilerleyebilir.

Ürtiker hastalarının yarısında genellikle bir neden tespit edilemez. Ciltte meydana gelen reaksiyon genellikle dakikalar içinde etkili olur. En fazla görüleni ilaçlara karşı görülen etkidir. Bu ilaçlar arasında penisilin grubu, tetrasiklin, sulfonamidler ve sefalosporin yer alır. Kişide genetik yatkınlığın olması ürtiker riskini artırmaktadır.

Arı sokması, kabuklu deniz hayvanları, aşılar, fıstık, süt, balık, maydanoz, kereviz, patates, havuç, baharat, elma, muz, pirinç ve portakal gibi unsurlar ve besinler ürtikeri tetikleyebilir.

Gıda maddelerine karşı gelişen ürtiker sıkça görülür. Ancak bunların çoğu bildirilmez. Gıdalar tek başına ya da içindeki baharatlar nedeniyle ürtikere neden olabilir. Dakikalar içinde ortaya çıkan ürtikerin yanı sıra, besin emiliminin geç olması nedeniyle sonradan gelişenler de vardır. Bazı gıdalar tüketildikten sonra yapılan egzersizle ürtiker ortaya çıkabilir. Bu gıdalar genellikle kabuklu deniz ürünleri, fındık ve buğdaydır. Alerjik etkenlerden olmayan ürtiker de görülebilir. Bunlar ilaçların etkisiyle, üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra veya hepatit B virüsü etkisiyle gelişebilir.

Akut Ürtiker Tedavisi

Akut ürtiker tedavisinde, tanı konulan hastalara antihistaminik ilaçlar verilir. Eğer hastadan yeterli yanıt alınamazsa, ilaçlara kortizon ilave edilir. Hastada alerjik etkilere neden olan faktörler tespit edilerek, yeniden ürtiker oluşmaması için bu faktörlerden uzak durulması sağlanır. Ayrıca, hastaların yaşam tarzında ve diyetlerinde değişiklikler yapmaları önerilebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ürtiker Bitkisel Tedavi

Ürtiker Bitkisel Tedavi

Ürtiker Tedavisi Ürtiker Nasıl Tedavi Edilir

Ürtiker Tedavisi Ürtiker Nasıl Tedavi Edilir

Yüzde Ürtiker Belirtileri ve Tedavisi

Yüzde Ürtiker Belirtileri ve Tedavisi

Ürtiker Nasıl Geçer?

Ürtiker Nasıl Geçer?

Ürtiker İlaçları Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Ürtiker İlaçları Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?