Ürtiker Kaşıntı Belirtileri ve Tedavisi
21 Temmuz 2024

Ürtiker Kaşıntı Belirtileri ve Tedavisi

Ürtiker Kaşıntı:

Ürtiker, halk arasında "kurdeşen" olarak bilinir. İnsanların yaklaşık %15-25'inin hayatları boyunca en az bir defa ürtiker atağı geçirdiği belirlenmiştir. Çocuklarda ise bu oran yaklaşık %10 kadardır. Ürtiker, kızaran, kabaran, kaşınan ödemli papül ve plaklarla kısa sürede sönen lezyonlar olarak bilinir. Ürtiker, ataklarla seyreden bir hastalıktır. Belirtiler en fazla 48 saat devam eder, sıklıkla 1-2 saat içinde sönerler. Plaklar, genellikle çevresi kırmızı, ortası sönük olarak görülür. Deriden kabarık olan bu plaklar gün içerisinde gözden kaybolurken vücudun diğer alanlarında yeniden çıkabilirler. Ataklar arasında geçen süre bazen 1-2 saat, bazen birkaç gün olabilir.

Ürtikerin Nedenleri:

Ürtiker'in nedenleri arasında şu faktörler yer alır:

  • İlaçlar
  • Yiyecekler
  • Enfeksiyonlar
  • Fiziksel nedenler

Klasik bir ürtiker olgusunda lezyonlar birdenbire kaşıntı ve yanma hissi ile başlayan ataklar şeklinde ortaya çıkar. Karakteristik lezyon soluk, pembemsi renkli ödemli papüller şeklindedir. Bu lezyonlar birkaç mm veya birkaç cm çapında olabilirler. Papüller birleşerek plak oluşturma eğilimi gösterirler ve böylelikle avuç içi genişliğinde büyük plaklar oluşur. Papülün kubbe şeklindeki yüzeyi düzgün olup epidermiste bir değişiklik yoktur. Başlangıç lezyonlarında eritem daha belirgin olup ödem geliştikçe renk solar, ödemin çekilmesi ile eritem yeniden belirginleşir. Seyrek olan ödemler birkaç saatte kaybolur. Oluşan lezyon hiçbir zaman 24 saatten uzun kalmaz.

Ürtiker ve Angioödem:

Ürtiker lezyonları her yere yerleşebilir. Özellikle kalçalar, dizler, dirsekler, periorbital ve perioral bölgelerde çok görülürler. Periorbital ve perioral bölge lezyonları bir angioödem asosiyasyonunu düşündürür. Angioödem genellikle ani başlangıç gösterir. Lezyonlar tipik olarak göz kapakları, dudaklar ve genital bölgeye yerleşebilirler. Derin sert bir ödem söz konusudur ve lezyonlar klasik ürtiker lezyonlarına göre daha geniştir. Ödemli alan soluk pembe renklidir. Tek veya az sayıda lezyon mevcuttur, birkaç saatte doruğa ulaşır ve 8-72 saat devam eder. Gözler kapanabilir, dudaklar normalin 4-5 katı şişebilir.

Tanı:

Ürtiker ve angioödem olgularında tanı, büyük oranda klinik muayene ve anamneze dayalıdır. Ani başlangıç, lezyonların hecmelerle ortaya çıkışı, ödemli papül ve plakların görülmesi, şiddetli kaşıntı, lezyonların uzun süreli olmaları ve şekil değiştirmeleri tanıda önemli ipuçlarıdır.

Tedavi:

Ürtiker tedavisinde en iyi yöntem, hastalığa neden olan faktörlerin belirlenerek ortadan kaldırılmasıdır. Bu her zaman mümkün olmadığından ilaç tedavisi gereklidir. Tedavide antihistaminikler yaygın olarak kullanılır ve semptomları büyük ölçüde hafifletir. Ayrıca, ciddi vakalarda kortikosteroidler de kullanılabilir. İlaç tedavisinin yanı sıra, yaşam tarzı değişiklikleri ve alerjenlerden kaçınma da önemli rol oynar.

Öneriler:

Ürtiker ataklarını önlemek ve hafifletmek için bazı öneriler:

  • Alerjenlerden kaçınmak
  • Stresi yönetmek
  • Dar giysiler giymekten kaçınmak
  • Sıcak duşlardan ve aşırı sıcak ortamlardan kaçınmak
  • Nemlendirici kullanmak

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Çetinsoy

21 Temmuz 2024 Pazar

Ürtiker atağı sırasında kaşıntı ve yanma hissi ile başlayan bu kızaran ve kabaran ödemli papüller neden bu kadar hızlı ortaya çıkıyor ve aynı hızlıkla kayboluyor? Bu durumun nedenini ve nasıl önleyebileceğimi öğrenmek istiyorum.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Çetinsoy, ürtiker atağının bu kadar hızlı ortaya çıkması ve kaybolması, vücudun alerjik bir tepki vermesiyle ilgilidir. Bağışıklık sistemi, belirli tetikleyicilere yanıt olarak histamin gibi kimyasallar salar. Bu kimyasallar, kan damarlarının genişlemesine ve sıvının cilt altına sızmasına neden olarak kızarıklık, kaşıntı ve şişliklerle sonuçlanır.

Bunu önlemek için, ürtikeri tetikleyen faktörleri belirlemek ve bunlardan kaçınmak önemlidir. Bu tetikleyiciler gıdalar, ilaçlar, stres veya diğer çevresel faktörler olabilir. Antihistaminikler gibi ilaçlar da semptomları hafifletmek için kullanılabilir. Bir dermatolog veya alerji uzmanına danışarak daha spesifik öneriler alabilirsiniz.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni