Ürtikere Ne İyi Gelir? Ürtikere İyi Gelen Bitkiler
21 Temmuz 2024

Ürtikere Ne İyi Gelir? Ürtikere İyi Gelen Bitkiler

Ürtiker, halk arasında kurdeşen olarak bilinen ve ciltte aniden ortaya çıkan kaşıntılı ve kızarık döküntülerle karakterize bir hastalıktır. Tıbbi dilde "ürtiker" olarak adlandırılır ve iki ana türü vardır. Birincisi, altı haftadan kısa süren ve hızlı bir şekilde kaybolan akut ürtikerdir. İkincisi ise altı haftadan daha uzun süren ve kronik ürtiker olarak adlandırılan türüdür. Her iki durumda da belirtiler benzerdir, ancak oluşma nedenleri farklılık gösterebilir.

Ürtikerin belirtileri arasında cilt yüzeyinde kaşıntı, ödem, yuvarlak veya oval şekilli kızarıklıklar ve kabarık lezyonlar bulunur. Bu lezyonlar bazen küme halinde de görünebilir. Ürtiker, ciltte aniden ortaya çıkan alerjik reaksiyonların bir göstergesidir. Lezyonların orta kısmı genellikle daha soluktur ve boyutları birkaç milimetreden santimetrelere kadar değişebilir. Bu lezyonlar dakikalar içinde kaybolabileceği gibi, zaman içinde de yok olabilirler. Ürtiker bulaşıcı bir hastalık değildir ve başka birine geçmesi mümkün değildir.

Ürtikere eşlik edebilen bir diğer durum ise anjiyoödemdir. Anjiyoödem, cilt altındaki dokularda şişlik, kızarıklık ve ağrıya sebep olan bir durumdur. Lezyonlar genellikle dudaklar, dil, göz çevresi, eller, ayaklar ve genital bölgelerde görülür. Anjiyoödem de kaşıntı, yanma ve hassasiyet ile karakterizedir.

Ürtiker Hastalığına Bağlı Faktörler

  • Besin maddeleri: Yer fıstığı, baklagiller, deniz kabukluları, balık, yumurta, süt, buğday, çilek, domates, ıspanak, patlıcan
  • Organik örseleyici maddeler: Prezervatifler, lateks, venomlar
  • İlaçlar: Penisilin, aspirin, insülin, aşılar, kas gevşeticiler, safra tuzları
  • Aeroallerjenler: Polenler, mantarlar, hayvan tüyü
  • Enfeksiyonlar: Viral (CMV, EBV, hepatit virüsleri), parazit, fungal ve bakteriyel

Ürtikere Neden Olan Enfeksiyonlar

Genellikle çocuklarda görülen ve vücudu etkileyen mikroplar, salgıladıkları kimyasal maddeler veya vücudun kendini savunma amacıyla ürettiği kimyasallar ürtikere neden olabilir. Boğaz ağrısı, bademcik iltihabı, sinüzit ve idrar yolu enfeksiyonları da ürtikeri tetikleyebilir.

Ürtikere Doğal Bitkisel Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Doğal antihistaminler: Papatya, yabani mercanköşk, sedefotu, fesleğen, ekinezya, rezene, incir, greyfurt, çarkıfelek çiçeği, tarhun, çay, kekik ve civanperçemi doğal antihistaminler içerir.

Zencefil: 250 gr kadar zencefili büyük bir kase içinde 4 litre suyla karıştırıp, beş dakika kadar demleyin. Hazırlanan solüsyonu bir banyo küvetine dökün ve bir süre bu şekilde kaldıktan sonra, bir süngerin üzerine papatya çayı döküp, tüm vücudunuzu temizleyin.

Süpürge otu tohumu: Bir yemek kaşığı süpürge tohumunu havanda ezdikten sonra, günde iki defa sabah-akşam olmak üzere aç karnına birkaç yudum su ile içilir. Ürtikere karşı oldukça etkilidir.

Eğrelti otu: Elinizle ufaladığınız eğrelti otunu suyun içine katın. Ayva ağacının dibinden bir avuç toprak alıp, o suyun içine ilave edin. Bu suyu haftada 3 kere banyo yaparken kullanın.

Maydanoz: Bir tutam maydanozun suyunu sıkıp, havuç ve domates ile sebze suları ile karıştırın. Maydanoz, histamin salgılanmasını engellediği araştırmalarla kanıtlanmıştır.

Domuz otu: Tohumlarından alınan domuz otu, ürtiker, egzama ve sedef yaralarını tedavi etmek amacıyla kullanılır. Çayını yapmak için 700 ml kaynar suya, iki çay kaşığı domuz otu tohumu atıp, dinlendirin ve için.

Ürtikere Doğal Bitkisel Solüsyonlar

Papatya yağı: Bir veya iki damla papatya yağını, ürtiker olan bölgeye damlatıp, masaj yapın.

Frenk kimyonu yağı: Oğul otunu 70-80 gr margarin ile bu yağlardan birkaç damla karıştırın ve ürtiker kaşıntılarını rahatlatan bir merhem yapın.

Ürtikere Fayda Sağlayan Terapiler

  • Homeopati
  • Aromaterapi
  • Geleneksel Çin terapileri
  • Besin terapileri
  • Akupunktur
  • Çiçek esansları
  • Alerjen ve strese iyi gelen terapiler

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Rânâ

21 Temmuz 2024 Pazar

Ürtiker hastalığı için verilen bitkisel tedavi yöntemleri gerçekten etkili mi? Özellikle zencefil ve süpürge otu tohumunu denemeyi düşünüyorum, ama herhangi bir yan etkisi olabilir mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Rânâ,

Ürtiker hastalığı için bitkisel tedavi yöntemlerinin etkisi kişiden kişiye değişebilir. Zencefil ve süpürge otu tohumu gibi bitkisel ürünler bazı insanlarda rahatlama sağlayabilir, ancak bu yöntemlerin bilimsel olarak kanıtlanmış etkilerinin olmadığını unutmamak önemlidir. Ayrıca, bu bitkilerin yan etkileri olabilir ve bazı insanlar için uygun olmayabilir. Örneğin, zencefil bazı kişilerde mide rahatsızlığına neden olabilir. Bu nedenle, bitkisel tedavi yöntemlerini denemeden önce mutlaka bir doktora veya eczacıya danışmanızı öneririm. Sağlıklı günler dilerim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Ürtiker Belirtileri ve Tedavisi

Ürtiker Belirtileri ve Tedavisi

Haber Bülteni