Ürtiker Belirtileri ve Tedavisi
26 Haziran 2024

Ürtiker Belirtileri ve Tedavisi

Ürtiker Nedir?

Ürtiker, halk arasında kurdeşen hastalığı olarak bilinen bir deri hastalığıdır. Vücudun farklı alanlarında kızarıklık, kabarıklık ve farklı boyutlardaki şekiller şeklinde ortaya çıkabilir. Bu oluşumlar bazen birbiriyle birleşik, bazen de yalnız başına olabilir. Orta kısımları beyaz, çevreleri kırmızı olan bu şekiller bazen birkaç dakika, bazen saatler sürebilir. Bir lezyon kaybolurken diğeri çıkabilir.

Çocuklarda Ürtiker

Çocuklarda da oluşabilen ürtiker, çocuğun bütün bedenini bir anda sararak anne-babayı korkutabilir. Ancak ürtikerin en fazla verdiği rahatsızlık kaşıntı hissidir. Çocuklarda oluştuğu zaman genel sağlıklarına kaşıntı dışında olumsuz bir etkisi yoktur.

Ürtikerin Nedenleri

Enfeksiyonlar: Özellikle çocuklarda, vücuda girmiş olan mikrop, salgıladığı kimyasal maddeler ya da vücudun kendini koruması için salgıladığı kimyasallar ürtiker hastalığına neden olabilir. Boğaz ağrısı, bademcik iltihabı, sinüzit, idrar yollarında enfeksiyon gibi rahatsızlıklar neticesinde ürtiker ortaya çıkabilir.

Gıda Alerjileri: Ürtiker, bir gıdanın tüketilmesi sonucu da ortaya çıkabilir ve en yaygın görülen şekli gıda alerjisidir. Gıdanın tüketilmesinden kısa bir süre sonra ya da saatler sonra oluşum gösterebilir. Ancak gıda alerjilerinin tek belirtisi ürtiker değildir; fakat en sık karşılaşılan belirtisidir.

Fiziksel Faktörler: Hava koşulları, güneş ışığı, su gibi birçok faktöre bağlı olarak ürtiker gelişebilir. Bu tür ürtikerler genellikle çevresel faktörlere maruz kalındığında ortaya çıkar.

Sistemik Hastalıklar: Kolajen doku hastalığı olarak tanımlanan ve detaylı araştırma ve tedavi gerektiren hastalıklara bağlı olarak ürtiker gelişebilir. Aynı zamanda kan ile ilgili ciddi hastalıklar ya da farklı organ hastalıklarından kaynaklı ürtikerin oluşma ihtimali de vardır.

Ürtikerin Süresi

Ürtikerin süresi, neden kaynaklandığına bağlı olarak değişebilir. Gıda alerjisi gibi nedenlerden dolayı ortaya çıkmışsa birkaç saat içinde verdiği rahatsızlık azalabilir. Eğer oluşan izler kaşınmamış ve mikrop kapmamışsa kısa bir zaman içinde yok olur ve kalıcı bir iz bırakmaz. Bazı vakalarda ise ürtiker 1-1,5 ay kadar devam edebilir. Bu şekilde seyreden ürtiker kronik ürtiker olarak tanımlanır.

Ürtikerin Belirtileri ve Tanısı

Ürtikerin en belirgin belirtisi, deride ani şekilde ortaya çıkan kızarıklık ve kabarıklıklardır. Bunlar genellikle kaşıntılıdır ve bazen yanma hissi de eşlik edebilir. Tanı koymak için genellikle fiziksel muayene yeterlidir. Ancak alerji testleri ve kan testleri de yapılabilir.

Ürtiker Tedavisi

Ürtiker tedavisi genellikle altta yatan nedeni bulmaya yöneliktir. Antihistaminik ilaçlar, kortikosteroidler ve bazı durumlarda immünosupresif ilaçlar kullanılabilir. Tedavi sürecinde kaşıntıyı azaltmak ve rahatlatmak için soğuk kompresler de uygulanabilir.

Ürtiker ve Yaşam Tarzı

Ürtiker rahatsızlığı olan bireylerin yaşam tarzında bazı değişiklikler yapmaları gerekebilir. Stres yönetimi, uygun giyinme ve alerjenlerden kaçınma, ürtiker ataklarını azaltmada etkili olabilir. Ayrıca, doktorun önerdiği diyet ve yaşam tarzı değişikliklerine uyulması da önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Vezire

08 Nisan 2024 Pazartesi

İyi günler benim kızım iki yaşında bugün bahçeye indik biraz kediyle oynadı ve sabah kalkınca vücudunda kırmızı benekler çıkmıştı. Doktora götürdük gıda alerji testi yaptı temiz çıktı. Acaba kediden alerji olup ürtiker olmuş olabilir mi? Lütfen bu konuda bana yardımcı olursanız çok sevinirim şimdiden teşekkür ederim.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Vezire,

Kedilerle temas bazı insanlarda alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Kızınızda çıkan kırmızı benekler ve ürtiker, kedi tüyü ya da derisindeki proteinlere karşı gelişen bir alerjik reaksiyon olabilir. Bunu kesinleştirmek için bir alerji uzmanına danışmanızı öneririm. Alerji uzmanı, kızınızın kedilere karşı spesifik bir alerjisi olup olmadığını test edebilir ve uygun tedavi yöntemlerini önerebilir.

Geçmiş olsun.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Ürtiker Bitkisel Tedavi

Ürtiker Bitkisel Tedavi

Ürtiker Belirtileri ve Tedavisi

Ürtiker Belirtileri ve Tedavisi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kolinerjik Ürtiker Belirtileri ve Tedavisi

Kolinerjik Ürtiker Belirtileri ve Tedavisi

Kurdeşen Ürtiker Belirtileri ve Tedavisi

Kurdeşen Ürtiker Belirtileri ve Tedavisi

Fiziksel Ürtiker Belirtileri ve Tedavisi

Fiziksel Ürtiker Belirtileri ve Tedavisi

Yüzde Ürtiker Belirtileri ve Tedavisi

Yüzde Ürtiker Belirtileri ve Tedavisi

Hamilelikte Ürtiker Belirtileri ve Tedavisi

Hamilelikte Ürtiker Belirtileri ve Tedavisi