Ürtiker Alerji Belirtileri ve Tedavisi
12 Temmuz 2024

Ürtiker Alerji Belirtileri ve Tedavisi

Ürtiker Alerji

Ürtiker, halk arasında "kurdeşen" olarak da bilinir ve alerjik reaksiyonlara bağlı olarak ortaya çıkan deri döküntüleri ile karakterize edilir. Ürtiker, akut ve kronik olmak üzere iki şekilde sınıflandırılabilir. Altı haftaya kadar süren ürtiker akut, altı haftayı geçen ise kronik ürtiker olarak adlandırılır. Kronik ürtiker vakalarında, yıllar içinde zaman zaman akut ataklar da görülebilir.

Ürtiker Alerji Belirtileri

Ürtikerin belirtileri deride, vücudun herhangi bir yerinde görülebilen sert, kırmızı kabarıklıklar şeklindedir. Bu kabarıklıklar çeşitli boyutlarda olabilir; 1-2 mm’den geniş alanları kaplayan plaklar halinde de gözlenebilir. Genellikle kaşıntılıdır ve kaşıntı geceleri artar. Adet döneminde şiddetlenebilir. Nadir durumlarda, kabarıklıkların üzeri su toplayabilir. Genellikle lezyonlar 24 saat içinde iz bırakmadan kaybolur. Göz kapaklarında ve dudaklarda şiddetli şişlikler görülebilir.

Ürtiker ayrıca halsizlik, kusma, karın ağrısı, baş ağrısı, ishal, eklem ağrısı (artralji), bayılma (senkop) ve baş dönmesi gibi tüm vücudu etkileyen belirtilerle de kendini gösterebilir.

Akut Ürtiker Alerji

Akut ürtiker vakalarının %50’sinde neden bulunamayabilir. Gıdalar, ilaçlar, gıda katkı maddeleri, inhalan alerjenler (solunum yolu ile alınan) ve kontakt alerjenler (temas yolu ile alınan) sorumlu olabilir. Reaksiyon genellikle dakikalar içinde oluşur.

İlaçlara karşı ortaya çıkan akut ürtiker genellikle ilaç alındıktan sonra 36 saat içinde ortaya çıkar. İlaçla önceden ailevi yatkınlık, maruz kalma ve birden fazla ilaç ile tedavi akut ürtiker riskini artırır.

Gıdalara karşı gelişen akut ürtikerde, besin maddesi tek başına sorumlu olabilir veya ilave edilen baharatlar etkileyebilir. Et, balık, peynir, süt, fıstık, yumurta, patates, domates, baklagiller, maydanoz, kereviz, havuç, pirinç, baharatlar, muz, çilek, elma, portakal, avokado ve ananas alerjen olabilir.

Aşılar, kan ürünleri ve arı sokmaları da akut ürtiker için tetikleyicidir.

Hepatitis B virüsü, Epstein-Barr virüsü ve streptokokal üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra non-alerjik ürtiker gelişebilir.

Kronik Ürtiker

Belirtilerin 6 haftadan fazla sürdüğü durumlara kronik ürtiker denir. Neden olan faktör nadiren saptanır, ancak tetikleyici ajanlar şunlar olabilir:
  • İlaçlar
  • Besinler ve besin katkı maddeleri
  • Enfeksiyon ve enfestasyonlar
  • İnhalan (solunum ile alınan) alerjenler
  • Sistemik hastalıklar
  • Menstrüel siklus (adet dönemi) ve gebelik
  • İmplantlar
  • Psikolojik nedenler

Ürtiker Alerji Tanısı

Klinik tanı yöntemleri tüm ürtiker tiplerinde aynıdır. Kırmızı, ödemli döküntüler gözlenmezse, hasta öyküsü tanıya yardımcı olur.

Döküntülerin süresi, genel vücudu etkileyen şikayetlerin varlığı ve olası etyolojik faktörler araştırılır. Hemogram ve tam kan sayımı dışında daha özel testler uygulanabilir. Ayrıca enfeksiyon odağı araştırması ve deri testleri de yapılabilir. Tedaviye dirençli olgularda biyopsi alınabilir.

Ürtiker Alerji Tedavisi

Tedavi süresince hastaya hastalığı ile ilgili detaylı bilgi verilmelidir. İlaç tedavisinde ilk sırayı H1 antihistaminikler alır.

Tedavide hasta ile konuşarak nedene yönelik sorgulama, iyi bir hasta-hekim ilişkisi ve iyi bir izlenim her hastalıkta olduğu gibi önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

İstemihan

12 Temmuz 2024 Cuma

ürtiker belirtilerini yaşayan biri olarak, bu kırmızı kabarıklıklar neden sadece geceleri daha şiddetli hale geliyor? Ayrıca adet dönemimde şiddetlenmesi normal mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba İstemihan,

Ürtikerin gece daha şiddetli hale gelmesi, vücudun biyolojik ritmi ve hormon seviyelerindeki değişikliklerle ilgili olabilir. Gece boyunca vücudun kortizol seviyesi düşer ve bu durum, ürtiker belirtilerinin artmasına yol açabilir. Ayrıca, adet döneminde hormonların değişmesi de ürtikeri tetikleyebilir veya mevcut belirtileri şiddetlendirebilir. Bu dönemde özellikle östrojen ve progesteron seviyelerindeki dalgalanmalar, cilt hassasiyetini arttırabilir.

Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ürtiker Belirtileri ve Tedavisi

Ürtiker Belirtileri ve Tedavisi

Dermografik Ürtiker Belirtileri ve Tedavisi

Dermografik Ürtiker Belirtileri ve Tedavisi

Ürtiker Bulaşıcı mıdır?

Ürtiker Bulaşıcı mıdır?

Akut Ürtiker Belirtileri ve Tedavisi

Akut Ürtiker Belirtileri ve Tedavisi

Kolinerjik Ürtiker Belirtileri ve Tedavisi

Kolinerjik Ürtiker Belirtileri ve Tedavisi